Werkgever of werknemer aansprakelijk?
Wie is er aansprakelijk bij een bedrijfsongeval? Wanneer iemand een ongeluk krijgt op de werkvloer, heet dit een bedrijfsongeval. In het geval er sprake is van een bedrijfsongeval, ook wel arbeidsongeval genoemd, kan onduidelijkheid optreden over de aansprakelijkheid. Ernstige bedrijfsongevallen komen niet zelden voor, zo’n 220.000 meldingen van zware bedrijfsongevallen worden per jaar gemeld bij de arbeidsinspectie. Zo kunnen kabels die losliggen, een machine die niet goed werkt of een spekgladde kantoorvloer ernstige ongelukken veroorzaken.
Wat houdt een bedrijfsongeval in?
Een ongeval dat plaatsvindt tijdens werktijd en op de werkvloer, onderweg, of tijdens een pauze of personeelsuitje, is een bedrijfsongeval. Het ongeval maakt vaak een diepe indruk op de slachtoffers, naasten, collega’s en ook de leidinggevenden. Ook heeft het een impact op het bedrijf. Zo zijn er vaak kosten voor verzuim, vervanging en mogelijke schadeclaims.
Aansprakelijkheid werkgevers
Werkgevers hebben een officiële zorgplicht. Het bedrijf moet een veilige, gezonde werkomgeving zijn, goede en duidelijke instructies geven en er moet voldoende toezicht worden gehouden. Deze verplichting is zowel geldig naar vaste als niet-vaste werknemers. Bij het niet juist naleven van de zorgplicht, gaat de aansprakelijkheid naar de werkgever. Ook is de werkgever aansprakelijk voor de veiligheid van klanten en gasten. Wanneer de werkgever de zorgplicht goed heeft nageleefd, is hij niet aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en ook bij afwezigheid van schuld of als het ongeval ontstaan is door opzet of een bewuste actie van de werknemer. Daarnaast is de werkgever niet aansprakelijk wanneer het ongeval plaatsvindt tijdens woon-werkverkeer of in privétijd met een bedrijfsauto. Bij onduidelijkheid over wie aansprakelijk is, oordeelt de rechter over de aansprakelijkheid.