Wat is een UTP kabel?

Wanneer je van plan bent om een bepaalde netwerkkabel aan te schaffen om een bepaald toestel met het internet of een netwerk te kunnen verbinden zal je tot de vaststelling komen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen tal van verschillende exemplaren. Eén van deze exemplaren is de zogenaamde UTP kabel. Het betreft hier voluit een Unshielded Twisted Pair kabel. Met andere woorden, de aparte aders die deel uitmaken van de kabel zijn niet speciaal afgeschermd. In bepaalde gevallen is dat geen enkel probleem, maar in andere situaties kan het toch belangrijk zijn om wel degelijk te kiezen voor het kopen van een FTP kabel. Voor deze laatste geldt immers dat er wel sprake is van een speciale bescherming van de aderen die deel uitmaken van de kabel. 

Waarom gebruik maken van een UTP kabel? 

Laat ons om te beginnen even kijken naar de redenen waarom het interessant kan zijn om minstens te overwegen om gebruik te maken van een UTP kabel. Hoe je het ook draait of keert, van alle verschillende netwerkkabels die op de markt zijn terug te vinden geldt voor dit standaard exemplaar dat ze (veruit) de meest voordelige is. Dat heeft als gevolg dat ze een uitstekende keuze blijkt te zijn voor partijen die het moeten rooien met een beperkter budget. Ondanks dit gegeven spreekt het natuurlijk wel voor zich dat je dan voldoening zal moeten nemen met een aantal vervelende nadelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de signalen van de kabels verstoord zullen worden en dat zou zomaar eens een negatieve invloed kunnen hebben op jouw netwerkprestaties. 

Wanneer zijn UTP kabels niet de beste keuze? 

De keuze voor een UTP kabel is een voordelige keuze om te maken. Dit gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat ze lang niet in elke situatie een even goede keuze blijkt te zijn, integendeel. Wanneer het signaal dat door de kabels loopt wordt verstoord zou dat er namelijk in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat de prestaties van je netwerk sterk negatief worden beïnvloed. Op deze manier kan een optimale werking dan ook worden verstoord. Dat is niet de bedoeling. Wanneer je het gevoel hebt dat dit eveneens geldt voor jouw netwerk is het mogelijks aan te raden om ervoor te kiezen om gebruik te gaan maken van STP of FTP-kabels. Dit is geen UTP kabel, maar wel degelijk een shielded kabel waardoor de signalen worden afgeschermd of beschermd. 

Onderschat de impact van je netwerkkabel niet! 

Tijdens het vormgeven van een netwerk wordt er in de praktijk voornamelijk aandacht besteed aan de systemen die er deel van uitmaken. Dat is natuurlijk van belang, maar het is werkelijk eveneens van cruciaal belang om stil te blijven staan bij het type netwerkkabel waar je gebruik van maakt. Door gebruik te maken van een optimale kabel op vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid zal je namelijk kunnen concluderen dat je netwerk altijd de best mogelijke prestaties zal weten neer te zetten. Dit benadrukt het belang van altijd te investeren in de meest kwalitatieve netwerkkabels op de markt.

Patchkasten kopen doe je natuurlijk bij Patchkastwinkel.nl.