Bouwstaalmatten

Het gebruik van bouwstaalmatten

Bouwstaalmatten zijn, zoals het woord al doet vermoeden, stalen matten die in de bouw worden gebruikt. Het staal in het beton, wat in de bouw wordt gebruikt, dient als versterking. Beton wat een bewapening bevat, wordt gewapend beton genoemd. Gewapend beton wordt in de bouw op verschillende plaatsen gebruikt. Gewapend beton kan worden toegepast bij vloeren, betonelementen die voor wanden worden gebruikt en funderingen. In veel gevallen wordt er betonijzer gebruikt. Omdat ijzer en staal kan roesten, worden er ook andere materialen toegepast om het beton te versterken. Staal of ijzer kan gaan roesten en dat kan leiden tot betonrot. Om dat te voorkomen worden er ook andere materialen gebruikt zoals koolstofvezels en glasvezels. Ze zijn niet alleen sterk, maar zullen ook niet gaan roesten. Glasvezels en koolstofvezels zullen ook geen elektriciteit geleiden. Dat kan voor bepaalde constructies grote voordelen bieden. Toch wordt in de praktijk de bewapening, door gebruik te maken van koolstofvezels of glasvezels, maar weinig toegepast. Voor het bewapenen van beton worden, als het mogelijk is, stalen matten gebruikt.

Betonstaal en betonijzer


Wanneer er in de bouw beton moet worden bewapend gebruikt men over het algemeen bouwstaalmatten. De netten of matten worden van stalen staven gemaakt. De staven worden op hun beurt aan elkaar gemaakt door te lassen of te vlechten. De mazen van de netten zijn van verschillende groottes. Bij de stalen matten kunnen de diktes van de stalen staven anders zijn. Bij dikke staven worden er op de staven structuren aangebracht. Deze structuren dienen om het beton beter te laten hechten. Ook de dikte van de staven verschillen. Vooral de dikkere staven hebben een behoorlijke structuur om het beton beter te laten hechten. Bij het gebruik van de netten of matten moet wel rekening worden gehouden met de dikte van het beton. De dekking is vastgelegd in normen waar rekening mee gehouden moet worden. Ook maakt men soms gebruik van stalen staven die vervolgens op de bouwplaats in elkaar worden gevlochten.

Bouwstaalmatten

Waarom moet beton bewapend worden


Het komt helaas nog steeds wel eens voor dat een gebouw of brug instort. Dat kan komen doordat er is gesjoemeld met het materiaal. Dat zal in Nederland niet snel gebeuren, maar er zijn voorbeelden waar een gebouw instortte en de constructie niet goed bleek te zijn, of dat er was afgeweken van de normen die gesteld waren. Beton moet bij gebruik goed bewapend worden. Het is een hard materiaal wat goed tegen drukkrachten bestand is. Met het materiaal kunnen hoge sterktes worden bereikt, maar het beton is niet in staat om grote trekkrachten op te vangen. Wanneer de trekkrachten groot genoeg zijn kunnen er in het beton scheuren na een bepaalde periode ontstaan. Het kan daarbij zo erg worden dat een gebouw kan instorten. Dat moet dus voorkomen worden. Beton wordt bewapend om de trekkrachten beter te kunnen opvangen. De bouwstaalmatten moeten daarom goed bestand zijn om trekkrachten op te kunnen opvangen. In de meeste gevallen wordt daarbij voor betonstaal gekozen. De constructies die van beton gemaakt worden, zijn onderhevig aan druk- en trekkrachten.

Bouwstaalmatten

Beton


In de bouw wordt bijna overal beton gebruikt. Hierbij kun je denken aan de fundering, wanden en vloeren van een woning. Tegenwoordig worden de wanden van beton vaak kant en klaar aangevoerd. De leidingen, ramen en andere uitsparingen zijn al in de betonnen wanden verwerkt. Ook de betonnen vloeren worden op deze manier aangeleverd. Beton, wat geringe trekkrachten kan weerstaan, is opgebouwd uit grind, zand en cement. Het cement is een belangrijke deel van het beton. Het vormt het bindmiddel van het beton wat van invloed is op de treksterkte van het beton. Voor dragende constructies is beton niet geschikt. Beton kan, wanneer er geen bewapening aangebracht is, weinig trekkrachten opvangen. Om de trekkrachten te kunnen weerstaan wordt het beton voorzien van betonstaalmatten. Om een goede cohesie tussen het beton en het staal te verwezenlijken worden de staven van de matten voorzien van ribbels. De ribbels zorgen voor een betere hechting tussen het staal en het beton. Het betonstaal is over het algemeen geroest waardoor, door het stroeve staaloppervlak, het beton goed zal hechten. Ook wordt er in sommige gevallen gegalvaniseerd staal gebruikt. Het is gladder waardoor het beton niet zo sterk zal hechten dan aan staal. Gegalvaniseerd staal is bestand tegen roesten. Betonrot kan daardoor sterk worden teruggedrongen. Bij gegalvaniseerde staven worden er aan de uiteinden haken gebogen. Hierdoor kunnen de staven in het beton de trekkrachten beter opvangen. De trekkracht van het beton wordt daardoor aanzienlijk verbeterd.