De meerwaarde van de ISO27001-norm

Steeds meer organisaties maken gebruik van ISO27001. ISO 27001 is de internationale norm die een raamwerk biedt voor informatiebeveiligingsbeheer systeem (ISMS). Hij biedt voortdurende vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie, evenals wettelijke naleving. ISO 27001-certificering is essentieel voor het beschermen van de vertrouwelijke documenten, zoals werknemers- en klantinformatie, merkimago en andere privé-informatie. De ISO-norm omvat een procesmatige aanpak voor het initiëren, implementeren, bedienen en onderhouden van de ISMS. De ISO 27001 voldoet aan klant- en wettelijke vereisten, zoals de AVG en potentiële veiligheidsbedreigingen. Denk aan cybercriminaliteit, inbreuken op persoonlijke gegevens, vandalisme / terrorisme, brand / schade, misbruik, diefstal en virale aanvallen.

De ISO27001 werkt ook samen met andere normen

In 2019 had ongeveer 32 procent van de bedrijven in de afgelopen 12 maanden cyber beveiligingsinbreuken of -aanvallen vastgesteld. Dit laat zien hoe belangrijk goede beveiliging is. De ISO 27001-norm is ook gestructureerd om samen te werken met andere normen voor managementsystemen, zoals ISO 9001. Daarnaast is hij technologie- en leveranciers neutraal, wat betekent dat hij volledig onafhankelijk is van elk IT-platform. Door aan verschillende normen te voldoen, ontvang je als organisatie meerdere certificaten. Deze certificaten onderscheiden de organisatie van eventuele concurrentie. Nu steeds meer organisaties voor de ISO 27001 kiezen, is alleen voldoen aan deze norm soms niet voldoende om concurrentie voor te blijven. Meerdere certificaten laat zien dat beveiliging hoog in het vaandel staat bij de organisatie.

Het behalen van een ISO27001-certificaat

Het behalen van geaccrediteerde ISO 27001-certificering toont aan dat je bedrijf toegewijd is aan het volgen van de best practices op het gebied van informatiebeveiliging. Bovendien biedt de ISO 27001-certificering je een deskundige evaluatie van de vraag of de informatie van uw organisatie voldoende is beschermd. Hierdoor zorg je dat de beveiliging continu wordt aangescherpt, en blijft voldoen aan alle eisen van de ISO 27001. Wanneer je het certificaat behaald, is is deze drie jaar geldig. Na deze drie jaar wordt er opnieuw een uitgebreide check gedaan, op basis van de nieuwe ontwikkelingen. Sinds 2022 is de ISO 27002 bijvoorbeeld uitgekomen, waardoor organisaties na de cyclus aan meer normen moeten voldoen. Daarnaast wordt er elk jaar gekeken of de organisatie nog aan de huidige normen voldoet. 

Imago Vergroting door het aantonen van het ISO 27001-certificaat

Het behalen en behouden van het certificaat is niet eenvoudig. De eisen zijn streng, en er is veel controle op iedere organisatie of onderneming die het certificaat heeft ontvangen. Juist hierdoor hechten klanten en partners veel waarde aan organisaties die in bezit zijn van het ISO 27001-certificaat. Het toont aan dat een organisatie veel moeite heeft gestoken in het beveiligen van de documenten, en dit vergroot het imago. Door een betere relatie met klanten en een positief imago, groeien ook de commerciële kansen. Zo overstijgt een organisatie met verschillende beveiligingscertificaten de concurrentie, met meer klantrelaties als gevolg.