Construction worker holding safety first sign, safety first, health and safety, vector illustrator

5 EHBO tips voor een betere eerste hulp

Bedrijfsongevallen en andere ongelukken gebeuren op ieder moment van de dag. Dit kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke ongelukken zijn, maar ook zwaardere ongevallen. Wanneer dergelijke ongelukken gebeuren, dan is het van belang dat mensen weten hoe gehandeld moet worden. Aan de hand van 5 EHBO tips voorkom jij dat er ergere situaties ontstaan. 

Verleen hulp aan slachtoffer 

Een van de 5 EHBO tips is dat er altijd voorkomen moet worden dat er meer slachtoffers ontstaan. Dit zijn niet alleen omstanders, maar ook hulpverleners. Ook moeten alle machines in de omgeving uitgeschakeld worden, moeten eventuele brandjes geblust worden en veiligheidshesjes aangetrokken worden. Daarna kun je beginnen aan de eerste hulp. De tweede tip is de zorg voor het slachtoffer. Deze kan in enkele gevallen in shock zijn, waardoor het slachtoffer gerust gesteld moet worden. Om dit in goede banen te leiden moet je zorgen dat je zijn naam noemt, oogcontact maakt en vertellen wie jij bent en wat je komt doen. Ook op de hoogte houden wat je doet, is belangrijk. 

Zorg voor een veilige situatie

Ten derde zorg je voor professionele hulp. Wanneer je 112 inschakelt moet je daarom duidelijk aangeven welke hulp er nodig is, waar het slachtoffer zich bevindt en om hoeveel slachtoffers het gaat. Daarnaast is ook het letsel aangeven een belangrijk onderdeel van deze stap. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat het slachtoffer veilig bereikbaar is. Obstakels op de route moeten daarom weggehaald worden en omstanders moet geboden worden niet in de weg te staan. 

Ga goed voorbereid aan het werk

 Als laatste van de vijf tips is zorgen dat je goed voorbereid bent. Met een EHBO-diploma weet jij precies wat je moet doen in het geval van nood en kun jij alle stappen zo goed mogelijk doorlopen tot er professionele hulp aanwezig is.