Wat is een brandmeldinstallatie

Een brandmeldinstallatie, ook wel BMI genoemd, wordt gebruikt om zo snel mogelijk brand te detecteren en zelfs waar er een brand in het gebouw is. Op die manier kun je gelijk ingrijpen en de schade behoorlijk beperken. Een brandmeldinstallatie bestaat uit verschillende producten die onderling samenwerken waaronder; handmelders, rookmelders en signaleringen als flitslichten en sirenes. Je BMI (Brandmeldinstallatie) stuurt automatisch andere installaties aan zoals een ontruimingsalarmsysteem, blusinstallaties en branddeuren.

Waarom kiezen voor een brandmeldinstallatie

Des te sneller een brand gedetecteerd is, des te meer tijd is er om iedereen in veiligheid te brengen. Zo beperk je niet alleen de schade aan het gebouw en aan het milieu aanzienlijk, het kan zelfs levens redden! Een brandmeldinstallatie detecteert snel de brand en schakelt bovendien direct andere installaties in.

Het verschil tussen een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie

Deze 2 worden vaak door elkaar gehaald, daarom leggen we je het verschil graag uit. Het doel van een brandmeldinstallatie is om een brand zo snel mogelijk te ontdekken om vervolgens een signaal te kunnen sturen naar de verschillende onderdelen zoals een ontruimingsalarmsysteem. Het doel van een ontruimingsinstallatie is het beschermen van mensenlevens, door hun tijdig te alarmeren, waardoor iedereen veilig het pand kan verlaten 

brandmeldinstallatie

Is een brandmeldinstallatie verplicht?

Voor bedrijven is het vaak verplicht om een branddetectiesysteem te hebben. Indien er in het pand een doodlopend einde is, dus je het pand maar via 1 manier kunt verlaten, is een brandmeldinstallatie verplicht. Verder kan een installatie verplicht worden bij bepaalde afmetingen van het gebouw.