Rijbewijs ingevorderd door snelheid

Rijbewijs Kwijt: De Juridische Achtergrond van Alcoholgerelateerde Invordering

Het komt helaas regelmatig voor dat mensen hun rijbewijs kwijtraken door alcoholgerelateerd rijgedrag. Dit kan gebeuren wanneer iemand wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol. In dit artikel bespreken we de juridische achtergrond van het invorderen van een rijbewijs in verband met alcoholgebruik.

Rijbewijs ingevorderd alcohol

Wanneer de politie constateert dat iemand onder invloed van alcohol rijdt, kan het rijbewijs direct worden ingevorderd. Dit kan gebeuren bij een alcoholpromillage van 1,3 of hoger, of bij ernstige alcoholgerelateerde verkeersovertredingen. Het rijbewijs wordt dan ingevorderd en opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het CBR beoordeelt vervolgens of de bestuurder nog geschikt is om een motorvoertuig te besturen. Dit gebeurt aan de hand van een medische en psychologische keuring. Afhankelijk van de uitkomst van deze keuring, kan het CBR besluiten om het rijbewijs ongeldig te verklaren of om een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) op te leggen. Het is belangrijk op te merken dat het CBR deze beslissing neemt, niet de politie.

Rijbewijs kwijt snelheid

Het kan ook voorkomen dat iemand zijn rijbewijs kwijtraakt door snelheid. Wanneer iemand meer dan 50 km/u te hard rijdt, kan het rijbewijs direct worden ingevorderd. Dit geldt zowel op autosnelwegen als binnen de bebouwde kom.

Net als bij alcoholgerelateerde invordering, wordt het ingevorderde rijbewijs naar het CBR gestuurd voor verdere beoordeling. Het CBR kan besluiten om het rijbewijs ongeldig te verklaren of om een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) op te leggen. Ook hier is het belangrijk te benadrukken dat het CBR deze beslissing neemt en niet de politie.

Consequenties van rijbewijs invordering

Het kwijtraken van je rijbewijs door alcoholgerelateerd rijgedrag of snelheidsovertredingen heeft uiteraard grote gevolgen. Je mag gedurende de periode dat je rijbewijs is ingevorderd geen motorvoertuigen besturen. Daarnaast kunnen er ook andere juridische en financiële gevolgen zijn, zoals boetes en strafrechtelijke vervolging.

Al met al is het van groot belang om verantwoordelijk en veilig deel te nemen aan het verkeer. Rijden onder invloed van alcohol of te hard rijden kan niet alleen leiden tot het kwijtraken van je rijbewijs, maar ook tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Wees daarom altijd bewust van de regels en de mogelijke consequenties.